Covid 19 en voeding

Tijdens deze Coronacrisis willen veel mensen weten hoe ze hun weerstand op peil moeten houden en voorkomen dat ze ziek worden. Daarom willen wij bij Olympic Gym Amsterdam graag duidelijkheid scheppen wat jij thuis kunt doen. Mark van der Vecht, Personal trainer en Orthomoleculair voedingscoach geeft antwoord.

"Het is niet mogelijk nu op korte termijn acuut je immuunsysteem te "boosten" met een speciaal dieet, een bepaald voedingsmiddel of een supplement waardoor jij het COVID-19 virus niet krijgt.* Je voeding heeft natuurlijk wel structureel invloed op je weerstand dus begin nu met opbouwen en stop met verder verzwakken van je immuunsysteem door "gewoon" gezondere keuzes te maken en een gebalanceerd voedingspatroon te volgen!"

* Er is op dit moment geen enkele claim goedgekeurd door de EFSA (European Food and Safety Authority) Informatie van de WHO (World Health Organization). Meer: LINK 

Voeding en vulling

Er zijn veel nutriënten (o.a. aminozuren, onverzadigde vetzuren, koper, ijzer, selenium, zink, foliumzuur, vitamines A, B6, B12, C en D) die een rol spelen bij een normale werking van het immuunsysteem dus zorg ervoor dat je gevarieerd en gezond eet en voldoende van deze nutriënten binnenkrijgt. Zorg er ook voor dat je voldoende vocht binnen krijgt. Het grootste gedeelte van je dagelijkse vocht zit in je voeding maar een aantal koppen koffie, thee of andere drank helpt voor een goede vochtbalans. "Laat eten dat weinig voedingswaarde bevat - ik noem dat vulling - staan want het verteren van eten kost ons lichaam energie en die vulling** levert het lichaam geen energie. Dit is een negatieve spiraal naar beneden."

**Chips, koek, snoep, ijs, alcohol, frisdrank, vette snacks, witte melen, geraffineerde suikers.... eet ze met mate of beter nog; even niet.

Kans: zelf koken

Nu alle restaurants en cafés gesloten zijn en we thuis zitten is er meer tijd om bewust voor gezonde voeding te kiezen en zelf te bereiden. Daardoor heb je zelf in de hand wat de kwaliteit van je voeding is. Voeding is enorm belangrijk om je weerstand op peil te houden en je immuunsysteem te versterken (of te verzwakken). Dus hierbij toch wat voedingstips met onderbouwing:

Wat moet je vooral WEL eten?
  • Fruit en (Groene) groentes zitten vol met vitaminen en mineralen en zijn dus noodzakelijke voeding. Wist je dat het advies van de overheid 2 stuks fruit en 200 gram groenten slechts een minimum is dat bedoelt was om geen ziekte te ontwikkelen? Wij raden aan 2-3 stuks fruit en 400 gram groente elke dag, (ja het dubbele dus ;-) ). Zie ook: LINK 
  • Noten en zaden; Bevatten gezonde vetten, vezels en veel vitamines en mineralen
  • Vis Bevat gezonde vetten en eiwitten
  • Peulvruchten Bevatten vezels, eiwitten, koolhydraten
  • Shiitake, Oesterzwammen en champions (extract) bevatten antioxidanten en vitamine D en eiwitten. Meer hierover: LINK
  • Groene thee met groene thee (extract) stimuleer je de aanmaak van interferon (IFN) in je bloed. Dit zijn natuurlijke, virus remmende eiwitten die het immuunsysteem ondersteunen. Het bevat flavonoïden en antioxidanten. Lees meer via: LINK
  • Gember, Kurkuma, Knoflook!
Voorbeeld van afbeelding

En wat moet je vooral NIET eten? (of met mate ;-))
  • Alcohol! Inname van alcohol remt de aanmaak van dendritische cellen die net als macrofagen virussen afvangen. Immuunsysteem killer nummer 1! Zie ook: LINK 
  • Geraffineerde suikers Deze vorm van geconcentreerde suiker - anders dan suikerverbindingen in voeding (o.a. zetmeel, fruit en groenten) - zorgt voor ontstekingen in het lichaam en levert geen extra voedingswaarde. En straks ben je na de coronacrisis zo maar 5 kilo aangekomen... en dat kan niet de bedoeling zijn!
En verder...

Blijf bewegen

Neem de maatregel van "social distancing" serieus maar blijf wel actief! Dat is belangrijk. Maar pas op dat je niet ineens veel meer gaat doen dan je gewend bent, want dan gaat je weerstand juist achteruit. Doe liever iets rustiger aan. Volg de 80/20 regel. Dit houdt in 80% van je inspanningen zijn binnen je comfort zone (extensief) en maximaal 20% is daar buiten (intensief). Na iedere training ben je een beetje verzwakt dus verzorg jezelf goed na een training om te herstellen.

Slaap en Rust

Belangrijk om goed te slapen! Gebrekkige slaap en een gebroken slaapritme hebben direct invloed op je afweersysteem (aanmaak van Natural Killer cells). Niemand (jij ook niet) heeft voldoende aan 5-6 uur slaap... 7-9 uur is het advies! Meer weten? LINK en LINK

En hoe zorg je ervoor dat die Natural Killer Cells optimaal werken? Door een gezonde levensstijl. De combinatie van voldoende slaap, bewegen, voeding, stressmanagement. Dat maakt de cirkel rond! Meer weten? LINK

en dan nog wat ...

No stress have fun

Dat is natuurlijk lastig nu met alles wat er gebeurt. Nieuws dat iedere dag ververst wordt, de situatie thuis met het gezin op elkaars lip, onzekerheid over werk en inkomen. Maar dit is ook waarin je creativiteit wordt aangesproken en je meer tijd hebt voor je hobby of samen met je gezin een spelletje spelen, samen eten, een film kijken. Ontspanning helpt je weerstand, stress helpt m om zeep!

Stress en ademen

En wordt het je de komende tijd soms toch te veel doe dan ademhalingsoefeningen. Zie bijvoorbeeld het artikel: Adem - first line of defence dat Rick van Dijk - Sportfysiotherapeut bij Olympic Gym Amsterdam hierover schreef in onze BLOG of zie de ademhalingsoefeningen via deze LINK.

Artikelen in Covid 19 en voeding