04 november 2021 

Recept van de maand - Gezonde pompoencake met frisse kwarktopping

De herfst is een prachtig seizoen, die vooral geuren en kleuren sterk tot leven brengt. Het is een tijd van aardse smaken, pittige kruiden, geurige specerijen en dampende soepen en stoofpotjes.

Deze maand een heerlijk recept voor een gezonde en licht zoete pompoencake met speculaaskruiden, pecannoten en een frisse topping van kwark.

Bereidingstijd: 30 min + 45 min overtijd & afkoelen
Ingrediënten (voor 12 plakken): 250 gr volkorenmeel (of kies een glutenvrije meelvariant), 400 gr pompoenblokjes (flespompoen, hokkaido of al voorgesneden pompoenblokjes), 1 banaan, 50 gram rozijnen, handje pecannoten (grof gehakt), 4 eieren, 2 theelepels kaneel, 1 theelepel koek en speculaaskruiden, 8 gr bakpoeder, 1 theelepel vanille aroma, boter of kokosolie om de vorm mee in te vetten (of gebruik bakpapier in de vorm).

Voor de topping: 1 eetlepel honing, 75 gr kwark, 75 roomkaas light, paar pecannoten.
Bereiding: verwarm de oven op 180 graden. Kook de pompoenblokjes ca 10 minuten en giet ze goed af en laat even afkoelen. Doe de pompoenblokjes in keukenmachine en mix het fijn. Voeg ook de eieren, rozijnen, banaan en vanille toe en mix door elkaar. Meng het volkorenmeel met de koek en speculaaskruiden, kaneel en bakpoeder door elkaar. Doe het pompoenmengsel bij het meelmengsel en mix met een mixer of garde kort maar goed door elkaar. Hak een handje pecannoten grof en meng door het beslag. Vet een cakevorm in of bedek deze met bakpapier en giet het beslag erin. Bak de pompoencake in de voorverwarmde oven in ca. 45 min gaar. Laat even goed afkoelen.

Meng voor de topping de betreffende ingrediënten door elkaar (behalve de pecannoten). Smeer de cake royaal in hiermee. Garneer de pompoencake met de extra pecannoten.

Bewaar de cake in de koelkast i.v.m. de topping met zuivel. Haal de cake ongeveer 20 min voor serveren uit de koelkast. Eet smakelijk!

Over de schrijver
Reactie plaatsen